torstai 7. elokuuta 2014

Raskauksien vertailua


Juusosta aloin voimaan pahoin melkein heti plussattuani ja sitä jatkui säännöllisesti rv. 16 asti. Liki joka aamu oli paha olo ja kävin oksentamassa ainakin joka toinen aamu. Juuson odotuksessa ei ollut juurikaan mielihaluja, lähinnä makeanhimo jäi pois ja enemmän teki mieli jotain raikasta.

Kilpparin kanssa tuli enemmänkin haju-ellotuksia ja matkapahoinvointia. Muutaman kerran olen oksentanut, mutta viimeisimmäksi vielä rv.20. Mielihaluja on tässä raskaudessa esiintynyt edellisenkin edestä ja lähes aina kohdistuu johonkin makeaan. Ja kun näin kesällä odotetaan, niin jäätelöä on kulunut aivan käsittämättömiä määriä.

Juuson odotuksessa sain myös puolen välin tienoilla vaivoikseni liitoskivut ja iskiaksen. Lantio löystyi ja nukkuessa jokaisen kerran kun käänsin kylkeä, kuului lantiosta iso naksahdus. Maitoa alkoi valumaan öisin raskausviikolta 23. lähtien. Supistuksia ei ollut ennen synnytystä, ainakaan ikäviä. Tosin kahdesti kävin äitipolilla aivan hillittömän kovan vatsakivun takia (päivystyksen kautta 16+4 sekä työterveyden kautta 26+3, jolloin oli pissassakin verta ja keto ++).

Kilpparista jossain vaiheessa oli jo lantion naksumista, muttei nyt taas moneen viikkoon. Liitoskivut eivät ole (vielä) vaivanneet, eikä iskias, mutta joitakin ikäviä harkkasupistuksia tulee reippaasti kävellessä tai kun on paljon jalkojen päällä (esim. Ilosaarirokissa). Ei onneksi lähelläkään synnytyssupistuksia, vaan sellainen painava, kiristävä tunne vatsalla. Ja helppo hengästyminen! :D

Hemoglobiinit ja verenpaineet ovat yhtä surkeat olleet molemmissa raskauksissa. Paino oli Juusosta rv.24+0 vielä -0,4kg lähtöpainosta, Kilpparista 22+5 kiloja +5kg. MUTTA tosin edelleen vähemmän kuin Juusosta tuo rv.25 paino (lähtöpaino siis liki 7 kiloa vähemmän).

Lasten sykkeet ovat samaa luokkaa keskenään, 155-165. Liikkeitä Juusosta osasin sanoa varmaksi 18+ viikolla, mutta vaikka Kilpparista on istukka edessä, niin tästä jo 14+ tunsin selviä muljahduksia. Harvoin toki, ei edes joka päivä, mutta silti. Tosin tällä kertaa sitä tiesi, miltä ne tuntuu.

Aika vaivattomana olen nämä raskaudet kokenut ja eivät ole juurikaan rajoittaneet tekemisiäni. Raskausdiabetes on kummassakin raskaudessa paperilla, mutta käytännössä ei sokeriylityksiä ole yhtään, enkä ole edes muuttanut ruokavalioita radikaalisti, järkeistänyt vain.

Kilpparin raskauden olen ainakin tähän asti kokenut helpompana, mutta se varmasti johtuu siitä, että olen saanut olla kotona ja elää omaan rytmiin. Ei ole ollut aikaisia nousuja ja stressiä töistä.

Jonkin verran toki tulee stressattua muista asioista, niin ei pysy kolmoishermosärkykään loitolla, mutta sekään ei ole ollut niin pahana kuin työjuttujen takia Juusoa odottaessa.

Se nähdään sitten, miten loppuraskaus sujuu ja olenko yhtä hyvissä ruumiin ja sielun voimissa, kuin Juusoa odottaessa. Muutossakin viikko ennen laskettua aikaa tuntui, että olisin voinut ihan hyvin kannella huonekaluja, mutta järki ja muut ihmiset toppuuttelivat.

Onko muilla raskaudet olleet keskenään kovinkin erilaisia?

3 kommenttia:

  1. Mulla Mimiä oottaessa ei ollu ollenkaa lantio/iskias kipuja, mutta nyt on ne jo alkaneet ja rv 17 meneillään. Aiva hirveet kivut välillä, hyvä ku pystyy käveleen. Pahoinvointi oli molemmista samanlaista, mutta tässä kesti pidempään. Muuta erilaista ei oo vielä ilmenny =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otan osaa kyllä liitoskipujen osalta, ovat muuten ihan saakelin hanurista! :D Miulla ne Juusosta onneks hellitti, kun jäin töistä sairaslomalle, mutta siulla arki on samanlaista koko ajan. Toivottavasti helpottus!

      Poista
  2. Mulla oli täysin erilaiset raskaudet! Taidetaan sielläkin tyttöä odottaa, kun on paljon eroja sullakin ;)

    VastaaPoista