sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Juuso 6kk!

Nyt on Juuso virallisesti ½-vuotias. Puolivuotispäivää ei mitenkään juhlistettu, isimies oli töissä ja me oltiin keskenämme.

Juuson mummilta tuli menneellä viikolla postissa paketti, jossa oli kahdet villasukat ja kortti, puolivuotislahjaksi. Tosin luulen että ko. paketti olisi tullut myös, vaikka ei olisi ollutkaan puolivuotisia. Juusosta itse pakkaus ja kortti olivat kaikkein hauskimmat ja itkuhan se tuli, kun niistä piti luopua.

Soseina ollaan nyt syöty peruna-porkkanaa ja bataatti-porkkanaa, sormiruokailuna kurkkua. Tänään Juuso oli kipeän oloinen mahastaan ja kakkaamisesta jo neljä päivää, joten soseet saivat jäädä aamun maisteluannokseen ja loppupäivä mentiin ihan vain maidolla. J:kin sanoi, että tärkkelyspitoiset ruoat saavat aikuisenkin helposti ummelle, joten taidetaan jatkossa syödä toisena ateriana jotain muuta -vaikkapa niitä hedelmäsoseita, jotka oottavat kaapissa. 
Tänään ostin kaupasta vauvan puuro-aineksia ja maissinaksuja, jos vaikka ohjelmaan saisi iltapuuron joka pitäisi yöllä paremmin nälkää. Kunnon soseannoksen illalla syötyään, Juuso nukkuikin alkuyön todella sikeästi.

Ollaan myös mietitty, että joko siirtäisimme Juuson omaan huoneeseen nukkumaan. Juuso nukkuu yksin huoneessa ollessaan hyvin, mutta sitten kun me miehen kanssa kömmitään sänkyyn pari tuntia myöhemmin, niin peittojen kahina, kylkien kääntäminen saa Juuson havahtumaan ja sitten pitää olla tissiä ja heräillään varmaan 3-4 kertaa sen jälkeen. Juuson huone (meidän tämän hetkinen vierashuone) on meidän makkaria vastapäätä, joten sieltä kuulisi itkun ja kovaäänisemmän öninän kyllä, kun ovet olisivat auki, muttei ihan jokaista huokausta ja pientä önähdystä.

Miten muilla lapset ja vauvat nukkuu? Milloin olette siirtäneet tai ajatelleet siirtää vauvan /lapsen nukkumaan omaan huoneeseen?
Melkein luonnollinen hymy äidillä
Perjantai-aamuna J nousi Juuson kanssa ylös ja mie sain jäädä torkkumaan vielä sänkyyn. Mies tuli herättelemään ja se mokomakin oli tehnyt ihanan aamiaisen. <3 Oli tehnyt puuron, lämpimiä voileipiä, oli teetä ja mehua. Todella luksusta!! (Tosin hieman olin eräänä iltana huomauttanut, että miekin voisin jäädä joku aamu loikomaan sänkyyn vuorostani ja hän nousta ylös lapsen kanssa, mutta kiva että pisti ajatuksen korvan taakse). Toi se yhtenä päivänä miulle töistä tullessaan ison kukkapuskankin - iiiiihana mies! :)

Aamiaisen jälkeen lähdettiin kaupunkiin markkinoille. Mietittiin, kuinka ennen markkinoilla laku-, lelu- ja Jussin Pussi-kojut olivat ne joiden vuoksi markkinoille piti päästä. Nyt katseltiin huopatossuja, lampaannahkatossuja, lohta, koiratarvikkeita, kynttelikköjä, antiikkia, käsitöitä eli hyvinkin aikuismaisia juttuja :D
 Miullekin oli tullut sopivasti vanhempainpäivärahat, joten sain vähän ostostella. Juusolle ostin poronnahkarukkaset talven pakkasiin (ja miun tuurilla kuitenkin koko talvi on hirmuisen leuto, kun kunnon pakkasiin varaudun), uuden lompakon entisen levähtäneen tilalle, Sissille siankorvia ja kermakaramelleja. J osti sen kynttiläkruunun ja Wiipurin rinkeliä. Huopa- ja lampaannahkatossuja katseltiin Juusolle talvea varten, että se voisi myös kevättalvella harjoitella kävelemistä myös ulkona, mutta katsellaan sitten talven markkinoilla uudelleen kun jalka on vähän taas kasvanut.

Törmättiin myös pariin miun entiseen työkaveriin, joiden kanssa oli kiva rupatella. Tuli sellainen kotoisa fiilis, kun törmää tuttuihin kaupungilla, kun kuitenkin meillä ei ole täällä sukulaisia tai vanhoja ystäviä.

Ostamamme kynttiläkruunu on kyllä ihana ja tunnelmallinen. Vitsi, että mie ootan jo joulua! Sormet syyhyää jo päästä laittamaan jouluvaloja ja koristelemaan ja kuunnella joululauluja. Kuusellekin olen jo miettinyt paikan :) Ja miten ihanaa on sitten istua jouluvalojen ja kynttilöiden hämyssä, Juuso repii paketteja auki. Välillä käyn syömässä karjalanpiirakan ja ollaan vaan.
Toki joulusaunassa pitää käydä ja palju meillä on ollut suunnitelmissa lämmittää, se onkin sitten aivan erilaista joulua kuin ennen. :)
Isi on hauska tyyppi.
Puhaltaminen tukkaan on kivaa!
Saunatonttu


10 kommenttia:

  1. Meillä P on nukkunut yöt pääsääntöisesti omassa pinnasängyssään, joka sijaitsee siis meidän makkarissa, parikuisesta lähtien. Tosi hyvin on tähän asti menneet yöt, yhdessä vaiheessa nukahti joka ilta ihan itsekseen omaan sänkyynsä, mutta nyt on tullut haasteita tähän nukkumaanmenoon ja tässä ollaan jonkin sortin unikoulua pohdittu.

    Meillä kanssa vetivatsan kovaksi, kun kiinteitä aloteltiin, ja 10 päivää kesti kakkatauko. Meillä auttoi runsas veden juottaminen (jopa 2-3dl päivässä), luumusose (kaupan, kuivatuista luumuista valmistettu ja pari lusikallista joka aterialla) ja mallasuute (veteen tai rintamaitoon sekoitettuna) ja runsas jumppailu. Toivottavasti teillä lähtee masu pian toimimaan! Jos mikään muu ei auta, niin meillä auttoi tämä: pumpulipuikon pää uitetaan vauvaöljyssä ja sitten puikolla hellästi stimuloidaan peppua - meillä tuli (toki pienen ähellyksen kera) papanat samantien!

    Terv. R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakka onneksi tuli, kylläkin hirmuisen itkun kera. Ja nyt tullut jokapäivä. Pidettiin parin päivän tauko juureksista ja oon huolehtinut vielä perusteellisemmin nesteen saannista. Tänään otettiin ihan vesikin kuvioihin ja sehän on Juusosta lystiä.

      Kiitos vinkeistä, pistän korvan taa jos taas kakka on hukassa ;)

      Poista
  2. Yhdyn edelliseen...toi luumusose on kyllä hyvä keino saada taas masu toimimaan. Vaatii vaan muutamia totuttelukertoja, kun maku on kuitenkin aika tuju. Meillä kaikilla muksuilla veti vatsan kovalle ja annoin välipalana luumusosetta muutamana päivänä jos ei kakkaa kuulunut. Mustikka ja ruusunmarja taitanee toimia kans. Tuota mallasuutetta olen kans antanut maidon seassa. Pikkuhiljaa se maha tottuu...onhan se niin kauan saanut helposti sulavaa maitoa. terkkuja paljon pienelle miehelle!!!! t. Marjo T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhelin hukkas miun kirjottaman kommentin.

      Maha on nyt onneks toiminut joka päivä, niin ei oo tarvinnut itkien kakkaa ähistää. Aika kivasti on nyt mennyt nämä kiinteiden aloittamiset.

      Mistäs tuota mallasuutetta saa? Ihan kaupasta vaiko apteekista?

      Poista
  3. Mallasuutetta saa apteekista:) Sopiu myös esim. leivontaan.

    Muuten, tuosta puurosta: suosittelen hankkimaan Nalle kaurahiutaleita, ne saa muussattua sormissa uhan jauhomaiseksi ja tulee nopeasti hyvä puuro. Nuo lasten puurot on ihan hirmu kalliita, samaan hintaan saa ison paketin perus kaurahiutaletta, ja lopputulos on aivan yhtä hyvä (meillä ainakin toiminut loistavasti).

    Niin ja tosiaan haluan sanoa, kun tuntuu että olen viime kommenteissani kovasti antanut vinkkejä, että en yritä/halua missään tapauksessa neuvoja tyrkyttää, vaan omien kokemusten kautta tullutta "tietoa" vain jakaa. Poimi vapaasti käyttöön se, mikä tuntuu hyvältä, ja jätä loput huomiotta:) Kukin tekee tavallaan:)

    Terv. R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ihana :) Miusta vaan on kiva, kun kuulee vinkkejä muiden lasten vanhemmilta, joilla on itellään vähän vanhempi lapsi, niin on asiat tuoreessa muistissa.

      Täytyykin ens kerran ostaa niitä Nalleja. Neuvolatätikin eilen sanoi, että voi sitten n.8kk iässä ihan tavallista puuroa syöttää.Katotaan, miten nopeesti nuo Piltti-puurot on käytetty.

      Vielä tuntuu että oon vähän hukassa näiden kiinteiden kanssa, mutta jospa se siitä. :D Ei tää nyt rakettitiedettä oo!

      Poista
    2. Jännä miten eri neuvoloissa annetaan erilaisia ohjeita. Meille juurikin neuvolantäti vinkkasi, kun puuroa alettiin ottaa mukaan ruokarepertuaariin, että kannattaa ostaa mielummin pikakaurahiutaleita, kun ovat ihan yhtä hyviä ja paljon edullisempi vaihtoehto (P oli silloin sen 5kk). Mä olen sitten vielä käsissä muussannut hiutaleet ihan jauhoksi, niin kyllä on maistunut puuro tytölle, luumusosetta ja mustikoita vielä vähän sekaan ja kyllä on hyvää:) Ja ihan mikrossa on tehty, ei keitellä noin pientä annosta (tällä hetkellä n.2rkl kaurahiutaleita annoksessa).

      Kyllä ne kiinteet siitä lähtee sujumaan, meillä lähti hyvin luistamaan kun aloin antaa tietyt ateriat säännöllisesti: pääruokasose (vihannes-liha) puolilta päivin, ennen pitempiä päikkäreitä, jälkkärisose (hedelmää, marjoja) päikkäreiden jälkeen, ja illalla puuro. Ja joka aterialla edelleen rintamaitoa jälkiruoaksi:) Tää on aika aikaavievää touhua tää syöminen nyt, kun mukana on kiinteät JA tissi. Ja kun oppisi kaupassa muistamaan ne sosepurkit, ne ei ole vielä automatisoituneet ostoslistalle, niinkuin esim. maito tai leipä. Niin ja oppii ottamaan soseet, lusikat, ruokalaput yms. mukaan hoitolaukkuun, kun mennään esim.muskatiin, kun sitten on ruokailtava ennen kotimatkaa, koska päikkäreille aletaan autossa ja jatketaan takapihalla vaunuissa.

      Poista
  4. Meidän 7kk heräilee kans aika herkästi yöllä. Oon myös miettiny omaan huoneeseen siirtämistä. Pitänee raahata pinnis sinne ja testata joku ilta!

    Pari kertaa yössä pitää tyttö rauhoittaa tissille ja muuten vaan saattaa herätä vielä pari kertaa. Täysiä öitä odotellessa!!

    T. Noora / nnellabella.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten kuinka kävi! :) Täytys itekin "rohkaistua" ja viedä se pinnis toiseen huoneeseen ja kokeilla. Sitä vaan lykkää ja lykkää, vaikka asiasta on puhuttu miehen kanssa pitkäänkin.

      Poista
  5. Neuvolasta (ja MML:n nettisivuilla myös) neuvottiin ja kerrottiin, että 6-8kk iässä on tavallista, että yöunet muuttuu levottomammaksi, kun vauvat oppii uusia taitoja (ryömiminen yms. liikkuminen) nopeasti, ja tulee hampaita yms. Eli on ohimenevä vaihe :)

    Terv. R

    VastaaPoista