perjantai 27. syyskuuta 2013

Juuso 5kk!

Mutruhuuli automatkalla. Ja pörriäisestä
ei luovuta unissaankaan!
Juuso on nyt 5kk!! Neljäkuukautinen vauva on miun mielestä vielä "pikku-vauva"-osastoa, mutta viisikuukautinen alkaa olemaan jo isompi vauva *haikea huokaus* :) Toisaalta, aika aikaansa kutakin, ja Juuso on todella hauskassa iässä. Se juttelee ja touhuaa ja oppii koko ajan uutta.

Huikea porkkanasato
Juuso on kovasti alkanut punkemaan itseään istuma-asentoon sylissä. Ei malttaisi pötkötellä ollenkaan. Ja on myös oivallettu jalkojen olemassa olo - tänään pikkuherra aamusella potkiskeli hoitopöydän yllä roikkuvaa pyyhettä. Vilkuttamisen esiaste, käden huiskaisu "soromnoo"-tyyliin on myös uudehko taito.

Viikonloppuna kävi Juuson 3½v. serkkutyttö äitinsä kanssa kylässä. J tosin oli töissä la-su, mutta oltiin naisväen kesken + Juuso, joka oli mies talossa. Nostettiin porkkanat (niitä oli varmaan sata :D ), ulkoiltiin, paljuiltiin (tosin lasten kanssa se ei ehkä ole niin rentouttavaa, mm. Juuso keksi kuinka hauskaa on räiskyttää vettä), tehtiin ruokaa, leikittiin, oltiin. Taas yksi mukava viikonloppu lisää :)

Ens viikolla olisi 5kk-neuvola ja taas rokotukset, ääk. Onneksi nyt J on mukana. Miun pitää varmaan mennä terveyskeskuksen toiseen päätyyn siksi aikaa, kun pistetään kun sydän särkyy. Tosin tissi on paras lohduttaja, joten kai mie siellä huoneessa olen nieleskelemässä itkuani :\

Täytyy myös kysyä neuvolasta että mikä neuvoksi, kun tuo Juuson vasen silmä rähmii edelleen ja nyt taas pahemmin. Joskus unien jälkeen se on niin rähmäinen, ettei poikarukka saa edes silmää auki. Kesällä huomasin että ilmastointi autossa sai silmän rähmimään, joten voisiko nyt syynä olla kylmä syyssää?

Taannoin yritin ottaa kivaa yhteiskuvaa miusta ja Juusosta.
Tässä Juuson mielipide.
Taas muuten olen saanut kovan pahkuran toiseen tissiin. Vissiin taas tukkeutunut maitotiehyt, mutta ei tosin ole sellainen kivistävä, kuin mitä miulla on aiemmin ollut. Koskee vain kun sitä koskee (vau, mikä sanaleikki!), mutta on riesana neljättä päivää. Olen imettänyt vaikka miten päin ja kulkenut kaupungillakin kaalinlehti liiveissä, hautonut suihkussa jne., mutta siellä se kyköttää.  (Onpas kannustavaa, kun telkkarista tulee tällä samalla hetkellä ohjelma rintasyövästä nuorilla aikuisilla..) Seuraillaan...

Tilasin Oz-babystä uusia tuttipäitä tuttipulloihin ja kun oli hyvässä alennuksessa, niin Juusolle potun. Joku kolmen lapsen äiti kirjoitti Facebookin Vauva 2013-ryhmässä, että on kaikilla aloittanut potalla käymisen n. 5,5 kk;n iässä (ei istuttamista, mutta nopea käynti esim. päiväunien jälkeen) ja näin lapset ovat oppineet, että märkö vaippa on ikävä ja mieluummin pissaa pottaan. Itsekin haluaisin aloittaa pottailun hyvissä ajoin. Varmaan työni vaikuttaa siihenkin ajatukseen, koska olen nähnyt näitä 3-vuotiaitakin, jotka haluavat tehdä vaippaan. Saa nähdä miten minun käy.. (Suutarin lapsella ei ole kenkiä...? ;) )
Ostinpahan Juusolle tuon SkipHopin
koiran, mitä jo aiemmin haaveilin. Se onkin kiva
halikaveri, maistipala ja rapisteltava :)

5 kommenttia:

  1. Hui ku toinen on jo iso.<3 vastahan se synty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Raskaana ollessa aika vaan mateli, mutta nyt se suorastaan lentää.
      Nyt sen ymmärtää, kun kaikki sanoo että lapset kasvaa
      nopeasti ja täytyy nauttia, kun ovat vielä pieniä.

      Poista
  2. Hih, ihan samoja ajatuksia ollut pottailusta täällä viime aikoina. Kunhan saadaan tuo kiinteiden aloittelu kunnolla vauhtiin, niin varmaan aletaan pottaharjoittelukin vähitelleen. Ja omasta puolestani voin sanoa, että tuo "Suutarin lapsilla ei ole kenkiä" pitää NIIN paikkansa: itse olen lääkärin ja sairaanhoitajan tytär, ja meillähän ei KOSKAAN oltu sairaana (siis suurinpiirtein vasta kun oli pää kainalossa....) Ihmettelin aina pienenä, kun kaverit sai olla pois koulusta esim. poskiontelontulehduksen takia. Meillä oltiin kipeänä vasta, jos oli kunnolla kuumetta tms. :)

    Joko Juuso on kiinteitä maistellut? Meillä on nyt kuukauden ajan maistelstu muutamaa sosetta ja viimeisen viikon aikana myös puuroa. Kaikki on maistunut, mutta nyt ei kakka oikein kulje. Viime viikolla oli viikon kakkaamatta, sitten annoin neuvolan ohjeen mukaisesti mallasuutetta rintamaitoon sekoitettuna, ja tuli kakat. Nyt on oltu taas viikko kakkaamatta, eikä maallasuutekaan ole auttanut. Vettäkin olen yrittänyt juottaa, mutta se on haasteellista, kun neiti on tehnyt tuttipullolakon. Vesi (ja mallasmaito) on siis jouduttu "pakkosyöttmään" tuttipullosta suuhun ruittaamalla (juoma-automaatti!). Pitää katsoa, jos kakkaa ei kuulu vielä ensi viikon alussakaan, että soitanko neuvolaan ja kyselen järeämpiä keinoja. Tosin Pihla ei ole kauheasti mahaansa valitellut, eli tuskin on suurempaa syytä huoleen niin kauan kun lapsi vaan on tyytyväinen :)

    Meillä tuntuu nyt alkanen löytyä jonkinlainen orastava päivärytmi, jee! Eli seuraavanlainen:

    n. klo. 7.30-8.30 välillä herätys ja ylös
    n. klo. 10-11.30 välillä ekat päikkärit (noin 30-60min)
    n. klo. 13-17 välillä tokat päikkärit ulkona vaunuissa (nää on siis aina vähintään sen 2h, parhaimmillaan jopa 3,5h!)
    n. klo. 18-19.30 iltapäikkärit (noin 30-60min)
    n. klo. 22-23 yöunille.

    Joskus herätään aamulla klo. 5-6 nopealle hörpylle tissistä, ja jatketaan sitten unia, mutta ei joka yö. Mahtavaa tossa rytmissä on se, että se sopii melkolailla täydellisesti meidän harrastuksiin:

    ti vauvauinti klo.17.30-18.00 (syöttö uimahallilla ennen kotimatkaa, nukkuu kotimatkalla autossa iltapäikkärit)
    ke muskari klo.12.15-13 (syöttö muskarilla tunnin jälkeen, nukahtaa autoon kotimatkalla, ja siirrän kotona nukkuman vaunuihin takapihalle)
    to vauvajumppa klo.9.30-10.15 (syöttö jumpan jälkeen, nukahtaa autoon ja nukkuu päivän ekat päikkärit)

    Torstaisin olis tuossa meidän kodin lähellä myös seurakunnan vauvakerho, jota vielä vetää meidän oma neuvolantäti, mutta se on pahasti juuri noiden pitkien päiväunien aikaan (klo.13-15), joten ei olla käyty kuin kerran katsomassa meininkiä (mukavaa oli). Lisäksi lokakuussa jatkuu treeni- ja muuttotauon jälkeen taas agilitytreenit, ja ne on juurikin torstaisin, niin voi olla että tulis liikaa ohjlemaa yhdelle päivälle, jos samana päivänä olis jumppa, kerho ja agility!

    VastaaPoista
  3. Meillä oli 5kk neuvola viikko sitten, ja tottakai neiti loukkaantui verisesti rokotuksista. Onneks rauhoittui kuitenkin nopeasti, mutta oli loppupäivän hieman itkuisempi, joen annoin panadolia, ja se helpotti. Illalla nosti myös vähän kuumetta, mutta seuraavana aamuna oli kaikki taas hyvin. Itse en noita rokotuksia tms. niin kovin kammoa, vaan ajattelen niitä asiaankuuluvina juttuina. Mitä tiukemmin lasta pitelee kun rokotetaan, sitä vähemmän se sattuu. Osa siitä huudosta on sitä, että lapsi ei pidä, kun pidellään kiinni.

    Onko teillä muuten vältytty "onnettomuuksilta" vauvan ja koiran kanssa? Meillä on pari kertaa koira vähän päässyt töytäisemään/hyppäämään vauvan pälle, meidän aikuisten varomattomuutta. Koira on ollut innoissaan, ja me ollaan kutsuttu/toruttu sitä niin, että se on ollut kriittisesti väärässä kohdass avauvaan nähden - pinkaissut katsomatta menemään ja töytäissyt vauvaa. No huutohan siitä on tullut, mutta onneksi pelkästä säikahdyksestä. Koiraa on toruttu, itsesyytöksissä ryvetty ja sitten jatkettu eteenpäin jotain taas oppineena. Nyt kun tuo pieni kohta ryömii pitkin lattioita, niin meidän on oltva tarkkana, ettei kutsuta koiraa, ennen kuin varmistetaan, ettei vauva ole siinä meidän ja koiran välissä esim. latialla, kun ei tuo innoissan hösätessä osaa vauvaa varoa, vaikka muuten on tosi nätisti ja kiertää rauhallisena ollessaan aina vauvan huolella.

    Tsemppiä neuvolaan ja rokotuksiin, ja muuhunkin arkeen siellä!

    Terv. R

    VastaaPoista
  4. Kappas, ROUVAkin rekisteröitynyt bloggerin käyttäjäksi ;) Onneks olkoon, mites häät meni?

    Ei olla vielä kiinteitä aloiteltu, tosin sauvasekotin on jo ostettu :D Nyt on Juusolla alkanut ihme nännin vääntämiset ja nykimiset imetettäessä, sattuu ihan sairaasti. Mietin että johtuuko ettei maito tunnu riittävän, leikitteleekö, kutittaako ikeniä vai mikä. Jos jatkuu tuommosena, niin saattaa 6 kuukauden täysimetys kosahtaa ennen maaliviivaa :D

    Sissi on sisällä niin rauhallinen sohvaperuna, ettei vaaratilanteita ole syntynyt. Kerran kyllä tainnut hypätä sitterin yli ovikellon soidessa, mutta onneks oli ilmavara :) Ulkona Sissi on hökelö, mutta sillon Juuso on vaunuissa tai sylissä.

    VastaaPoista